הקמת לוחות הנצחה מאפשרת להנציח את המתים גם מחוץ לבית העלמין.
קיימים דפוסים שונים של הבעת האבל על אדם שנפטר. משפחות אחדות בוחרות להקים מצבה מיוחדת, אחרות מוסיפות על כך גן זיכרון או תרומה לארגון חשוב בעיניהן. דרך מקובלת נוספת היא לתת ביטוי לאבל על גבי לוחות זיכרון. לוחות הנצחה אלה מכילים את שם הנפטרים ועוד פרטים על חייהם ומותם, והם מעוצבים ומתוכננים לפי רצון המשפחה האבלה, או במקרים של אסון לאומי או מלחמה – מעוצב לוח זיכרון על פי מוסכמות חברתיות של הנצחת המתים.
בניגוד למצבות, שבאמצעותן אנו מנציחים וזוכרים את קרובינו בעת ביקור בקברם אשר בבית העלמין, לוחות הנצחה ניתן למצוא בכל מקום, גם מחוץ לבתי הקברות: על גבי מיטה בבית חולים (שנקנתה בכספי תרומת המשפחה לזכרו של יקר), על גבו של כסא בבית כנסת, על גבי אבן לצד כביש סואן (שם נהרג אדם יקר בתאונת דרכים), או בגינת זיכרון בשטחים הציבוריים בערים.
הכיתוב על המצבות ועל לוחות ההנצחה כולל מרכיבים שונים מבחינת התוכן. זהו סוג טקסט שמוגדר כ"טקסט זעיר" כיוון שהוא מבטא מסר מרוכז. לכל מילה המשובצת בו משקל סמנטי נכבד. מכאן החשיבות הנודעת לבדיקת ההרכב המילולי של הטקסט, ולבחינת המשמעות של כל אחת מהמילים.
המרכיבים השכיחים של טקסטים המופיעים על מצבות ועל לוחות הנצחה הם אלה:
על גבי מצבות, ביטוי הסיום הנפוץ היא התפילה-משאלה "תהא נפשו/ה צרורה בצרור החיים" הנכתבת בדרך כלל בראשי תיבות תנצב"ה. הביטוי תנצב"ה מתייחס לנצחיות נפשו של הנפטר, המושגת ע"י כך שהחיים זוכרים אותו לנצח. מקור הביטוי הוא בשמואל א' כה, כט: "ויקם אדם לרדפך ולבקש את נפשך, והיתה נפש אֲדֹני צרורה בִּצְרור החיים". במצבות חילוניות עשויים להופיע ביטויים אחרים הנוגעים לנצחיות הזיכרון של הנפטר.
השפה שבה משתמשים בכיתוב על לוחות הנצחה או מצבות אינה אחידה. אפשר להבחין בשימוש בשפה רגילה הזהה לשפה שמשתמשים בה בדיבור היומיומי. יש שימוש נרחב בשפה גבוהה המתאפיינת באוצר מילים שאינו שגור על לשוננו בשפת היומיום או ביטויים מליציים. מטרתה של השפה הגבוהה היא להלום את נסיבות האירוע, ליצור חגיגיות, ייחודיות ומכובדות.
לוחות המיועדים להנצחת חיילים שנפלו בהגנה על מדינת ישראל ניתן למצוא בכל בית 'יד לבנים' בערים השונות בארץ, באתרי מורשת, וכן לצד אנדרטאות במרכזי ערים או במקומות בהם התחוללו קרבות בעת מלחמה. לוחות אלה מתאפיינים פעמים רבות ברשימת שמות ארוכה הכוללת את כל הנופלים בקרב מסוים, והם מעוטרים בצורה סולידית על מנת לתת חזות ממלכתית ומכובדת.
בניגוד למצבה או אנדרטה, לוח זיכרון יכול להופיע בכל מקום על מנת לציין אירועים, אנשים או תרומות למקום מסוים. לרוב, הכיתוב על הלוח יעביר מסר חד, מדויק ומתומצת אותו הלקוח יעדיף לכתוב עליו. לצערנו, בארצנו למודת המלחמות, השואה ופיגועי הטרור ניתן יהיה למצוא לוחות זיכרון במקומות רבים המנציחים את האירוע והנפגעים בו. על הלוחות יופיע שם הנפטר במקרה של אדם אחד וכמה פרטים עליו או במקרים מסוימים בהם יש מספר נפגעים יצוין לרוב רק מספרם. כמו כן יצוין תאריך האירוע ובקצרה פרטים על חייהם ומורשתם של ההרוגים בקצרה. יחד עם זאת, בבתי כנסת רבים ניתן יהיה למצוא לוחות לעילוי נשמה של אנשים שבחייהם תרמו רבות לבית הכנסת.
כיום, ניתן לעשות לוח זיכרון מחומרים רבים כגון: מתכת, אבן, עץ, קרמיקה ועוד… כמו כן ישנם לוחות זיכרון עליהם ניתן למצור חריטה בדמותו של האדם הנפטר, פיסול שלו או של משהו המאפיין את חייו ופועלו, בגילוף בעץ או בהבלטה של אותיות ממתכות שונות כגון: עופרת, ברונזה ואפילו במקרים מסוימים זהב.
כאמור, לוחות זיכרון ניתן יהיה למצוא במקומות רבים כגון בגנים ציבוריים אשר נתרמו על ידי אדם מסוים, בתי כנסת, על אנדרטאות ואפילו על מדרכות בצדי כבישים במקומות בהם לא עלינו קרתה תאונה.
הנוסחים הנפוצים אשר אותם ניתן יהיה לראות:
'אדם ואבן' הינה חברה בעלת 19 שנות ניסיון בכל הקשור להנצחה. בין אם זה מצבה, אנדרטה או לוח זיכרון מעוצב אנו מתמחים בעיצוב בעל ייחודיות כך שאף עבודה שלנו אינה דומה לקודמתה ובכך כל מנוח או מנוחה מקבלים את הכבוד המתאר רק אותם, את רוחם ומורשתם. פנו אלינו ונשמח לעמוד לשירותכם.