הארגון חברה קדישא (ארמית: חבר קדוש) נועד לדאוג לאדם לאחר מותו ולוודא כי קבורתו מתבצעת כראוי ובהתאם לרוח ההלכה היהודית. לפי ההלכה היהודית, חלה מצוות הטיפול במת על כל יהודי ויהודי, ואף כהן, שבדרך כלל נאסר עליו להיטמא למת, מחויב לעסוק בצורכי המת כאשר אין אחר שיעשה זאת. אף על פי כן, החברה קדישא המורכבת מהרבים פוטרת את היחיד ממצווה זו. במהלך דורות רבים, ייחסו היהודים לחברה קדישא חשיבות רבה והם כונו "גומלי חסדים" או "חברת גמילות חסד של אמת" – כפי שכתוב בבראשית מז, כט: "ועשית עימדי חסד ואמת", שכן המת אינו יכול לדאוג לעצמו וקבורתו תלויה באחרים.
ארגוני חברה קדישא מצויים בערים רבות בארץ, ניתן למצוא רשימה מעודכנת באתר של משרד הדתות או באמצעות הקלדת שם הארגון במנוע החיפוש.
בקהילות היהודיות בגולה, פעלו חברות קדישא בהתנדבות ולעתים אף נלחמו ביניהם על הכבוד לעסוק בצורכי המת. כיום, ממומנות חברות קדישא על ידי הביטוח הלאומי ועל שירותים אחדים נדרשת משפחת המת לשלם.
אזרח ישראל הנפטר בארץ או בחו"ל זכאי לשירותים מסוימים מבלתי שמשפחתו תצטרך לשלם עליהם. לפי החוק, חובתה של החברה קדישא לספק חלקת קבר, לטפל במת מבחינת תכריכים וטהרת המת, לארגן שירותי לוויה הכוללים אנשי קבורה וחזן ולהעביר את הנפטר אל מקום קבורתו.
מנגד, ישנם שירותים שעליהם רשאית החברה לדרוש תשלום: לדוגמה, כאשר משפחת הנפטר מבקשת לקבור את יקירה בחלקת קבר מיוחדת, כאשר המשפחה מבקשת לעטוף את המת בתכריכים מיוחדים או כששמירת גופת המת בקירור מתארכת מעבר לזמן המקובל.
בתאריך ז' באדר, שהוא יום פטירתו של משה רבנו לפי המסורת היהודית, נוהגים אנשי חברה קדישא לצום, לבקר יחדיו בבית הקברות ולבקש מחילה מהמתים מחשש שפגעו בכבודם במהלך הקבורה. כמו כן, התענית היא סמל להתאבלות גם על אותם מתים שמקום קבורתם לא נודע.
אנחנו בחברת 'אדם ואבן' מתמחים בבניית מצבות מעל 20 שנים. מוזמנים ליצור איתנו קשר לקבלת ייעוץ והכוונה.