להנצחה מלאה ומכובדת לשנים ארוכות

מצבות איכותיות ומרשימות להנציח את היקר מכל לעולמי עד

    מצבה בעיצוב אישי | אנדרטאות | פסלים | ליווי צמוד

    הגעתם לרוני קורש בניית מצבות אומנותיות

    חברה קדישא

    תרומתו של ארגון חברה קדישא לקבורתו של הנפטר

    הארגון חברה קדישא (ארמית: חבר קדוש) נועד לדאוג לאדם לאחר מותו ולוודא כי קבורתו מתבצעת כראוי ובהתאם לרוח ההלכה היהודית. לפי ההלכה היהודית, חלה מצוות הטיפול במת על כל יהודי ויהודי, ואף כהן, שבדרך כלל נאסר עליו להיטמא למת, מחויב לעסוק בצורכי המת כאשר אין אחר שיעשה זאת. אף על פי כן, החברה קדישא המורכבת מהרבים פוטרת את היחיד ממצווה זו. במהלך דורות רבים, ייחסו היהודים לחברה קדישא חשיבות רבה והם כונו "גומלי חסדים" או "חברת גמילות חסד של אמת" – כפי שכתוב בבראשית מז, כט: "ועשית עימדי חסד ואמת", שכן המת אינו יכול לדאוג לעצמו וקבורתו תלויה באחרים. תפקידם של חברה קדישא לדאוג לכל התהליכים הנוגעים לאדם הנפטר: טהרת המת (רחיצת כל גופו של המת), אמירת קדיש אם אין מי שיגיד על המת, ארגון סדר ההלוויה, הכנת הבור למת וקבורתו. כיום מטפלים אנשי החברה קדישא לא רק באנשים שנפטרו ממחלה או משיבה טובה, אלא גם בחללי מלחמה.

    ארגוני חברה קדישא מצויים בערים רבות בארץ וניתן למצוא רשימה מעודכנת באתר של משרד הדתות או באמצעות הקלדת שם הארגון במנוע החיפוש. יש חברות הפועלות באופן עצמאי ויש הפועלות במסגרת המועצה הדתית המקומית. בערים מסוימות, פועלות כמה חברות קדישא, ומשפחות הנפטר יכולות לבחור בחברה הקדישה המתאימה ביותר עבורן. בחיפה, למשל, פועלות חברות קדישא אחדות המתאימות לעדות שונות – כורדים, אשכנזים, ספרדים ואף חברה קדישא כללית. בנתניה, מפעילה חברה קדישא אחת שני בתי עלמין. בקיבוצים וביישובים הקטנים, לעומת זאת, לא קיים מבחר של חברות קדישא וענייני המת וקבורתו מתבצעים על ידי חברה הקדישא המקומית. יתר על כן, לכל שאלה או בקשה בנושא של חברה קדישא ניתן לפנות למועצה הדתית במקום המגורים.

    בקהילות היהודיות בגולה, פעלו חברות קדישא בהתנדבות ולעתים אף נלחמו ביניהם על הכבוד לעסוק בצורכי המת. כיום, ממומנות חברות קדישא על ידי הביטוח הלאומי ועל שירותים אחדים נדרשת משפחת המת לשלם. אזרח ישראל הנפטר בארץ או בחו"ל זכאי לשירותים מסוימים מבלתי שמשפחתו תצטרך לשלם עליהם. לפי החוק, חובתה של החברה קדישא לספק חלקת קבר, לטפל במת מבחינת תכריכים וטהרת המת, לארגן שירותי לוויה הכוללים אנשי קבורה וחזן ולהעביר את הנפטר אל מקום קבורתו. מנגד, ישנם שירותים שעליהם רשאית החברה לדרוש תשלום: לדוגמה, כאשר משפחת הנפטר מבקשת לקבור את יקירה בחלקת קבר מיוחדת, כאשר המשפחה מבקשת לעטוף את המת בתכריכים מיוחדים או כששמירת גופת המת בקירור מתארכת מעבר לזמן המקובל.

    ונסיים במנהג מיוחד של חברה קדישא. בתאריך ז' באדר, שהוא יום פטירתו של משה רבנו לפי המסורת היהודית, נוהגים אנשי החברה קדישא לצום, לבקר יחדיו בבית הקברות ולבקש מחילה מהמתים מחשש שפגעו בכבודם במהלך הקבורה. כמו כן, התענית היא סמל להתאבלות גם על אותם מתים שמקום קבורתם לא נודע.

    ליווי אישי מהמפגש עד הקמת המצבה

      מאמרים נוספים

      להנצחה מלאה ומכובדת לשנים ארוכות

      מצבות איכותיות ומרשימות להנציח את היקר מכל לעולמי עד

        ענקית קידום האתרים