על מנת להשאיר את זיכרו של אדם שנפטר קרוב אלינו, ישנן צורות שונות של הנצחה, כמו הקמת אתר זיכרון, אנדרטה או מצבה.
לאחר מות אדם קרוב, חשים רבים געגוע ורצון עז שאותו אדם ימשיך להיות חלק מהחיים. זה כמובן בלתי אפשרי, אולם ניתן בדרכים שונות לשמור את הזיכרון של האדם, והפעולות שנעשות על מנת לעשות זאת מוגדרות כהנצחה וזיכרון. שורש המילה הנצחה הוא נ.צ.ח ומכאן אנו למדים שמדובר בהפיכת זיכרו של הנפטר לנצחי. באופן זה, מתאפשר לנו לקיים את משאלתם של רבים, להיות קרובים אל האדם המת גם לאחר פטירתו.
הנצחה נעשית בדרכים שונות וכל משפחה או אדם בוחרים לעצמם את הדרך המתאימה ביותר בשבילם להנציח את זכר קרוביהם. דרכים נפוצות הן הקמת אתרי הנצחה או לוח הנצחה, כתיבת שירים או יצירה אמנותית, חוברת זיכרון, נתינה של תרומה לקרן כלשהי או למוסד חברתי, הקמת גינות זיכרון, טיול לזכר הנפטר ועוד ועוד. כיום מקובל מאוד גם לבנות אתר זיכרון באינטרנט, המכיל תמונות של הנפטר וכמובן סיפורים על חייו.
כדי לבחור מהי הדרך המתאימה ביותר עבורכם כדי להנציח את קרוביכם, חשבו על טיב הקשר שהיה לכם עם הנפטר, על אופיו ותכונותיו, מה הוא אהב לעשות ומה היו השיגיו בחיים. נסו להביא לידי ביטוי את השקפת עולמו של האדם היקר לכם בדרך הנצחתו. למשל, אם הנפטר אהב מאוד את הטבע, תוכלו לארגן סדרת טיולים לזכרו, או צעדה. רעיון נוסף יהיה להקים גינת זיכרון להנצחתו במקום שאהב בטבע. כל הדרכים באות בחשבון, אולם לכל משפחה יש את העדפותיה.
פעמים רבות שומעים על אדם בעל ממון שנפטר ולאחר מכן החליטה משפחתו לתרום כמות נכבדה מנכסיו למטרות אשר היו חשובות בעיני אותו אדם: מלגות להשכלה גבוהה, לאגודה למלחמה בסרטן, לחיילי צה"ל או לעמותות שונות התורמות לחברה בישראל. ישנם גופים רבים מספור אשר זקוקים לעזרה שכזו, ולאחר התרומה הם יציגו את שם הנפטר ומשפחתו על לוח התורמים של אותו ארגון.
משפחות רבות מבקשות להנציח את קרוביהן ע"י לוח זיכרון. לוח זיכרון או לוח הנצחה הוא לוח המרכז את שמותיהם של אנשים שנפטרו באירוע אחד או בהקשר מסוים. למשל לוח הנצחה לנופלים במלחמות ישראל, או לוח זיכרון להרוגי תאונות הדרכים. רישום שמו של הקרוב בלוח זיכרון מאפשר את הנצחת הזיכרון שלו תוך כדי נתינת מידע על הרקע למותו, ויש הרואים בכך תוספת כבוד. לוחות הנצחה נתלים פעמים רבות על קירות בתי כנסת או מוסדות שונים. ניתן למצוא לוחות הנצחה וזיכרון מקוונים גם באינטרנט.
בישראל, קיימים אתרי הנצחה רבים. רובם הם אתרים להנצחת החייל, אולם ישנם גם אתרי הנצחה להרוגים בפיגועים ואתרי הנצחה לניספים בשואה. המדינה שלנו רווית שכול ולכן כמעט בכל אתר אנו נתקלים באנדרטאות או לוחות זיכרון. אנשים המגיעים לאותם אתרים נוהגים להניח זרי פרחים או אבני זיכרון. במקרים מסוימים מדליקים גם נרות זיכרון לזכר המתים.
מצבות גם הן דרך להנציח את קרובינו. כל אדם שנפטר ונקבר בבית עלמין, ניתן להציב מצבה על קברו והיא משמשת זיכרון לאותו אדם. המצבה מכילה פרטים על שנות חייו, שמו ומשפחתו של האדם הנפטר ולכן היא למעשה מנציחה את זכרו. משפחת הנפטר בוחרת כיצד להנציח אותו באמצעות המצבה, וניתן לעשות זאת בדרכים מגוונות. בחירת המצבה שונה ממשפחה למשפחה: ניתן לבחור בסוגי סלעים שונים, עיצוב שונה ושימוש בחומרים נוספים מלבד אבן. גם הוספת כיתוב מצבות על המצבה תורם להנצחת המת בדרך ייחודית, ובצורה זו נותנים עוד פרטים על אופיו וחייו של האדם שהלך לעולמו.